NIE JE HRNIEC AKO HRNIEC
Stará klasika. Každý má doma aspoň zopár smaltovaných hrncov. Sú pomerne ľahké a tie kvalitné vydržia pri dobrej opatere dlho. Ich popularita však upadá, keďže ten lacnejší riad sa veľmi ľahko štiepi a vy budete vystavený kontaminácii potravín ťažkými kovmi. Sú vhodné na každý povrch.
Keramický
Ďalšia stará dobrá klasika, ktorá začína byť opäť veľmi populárna. Keramicky riad je vhodný na pomalé a šetrne varenie, preto si potraviny udržujú všetky živiny. Riad je pomerne ťažký a pri nesprávnom zaobchádzaní sa môže ľahko rozštiepiť. Nie je vhodný na indukčné dosky.
Sklokeramický
Tieto hrnce majú skvelý vzhľad a dizajn, neprepúšťajú vôňu potravín, majú vynikajúcu tepelnú vodivosť a sú ľahko udržiavateľné. Vhodné sú najmä na sklokeramické varné dosky a elektrické platne.
Titánový
Vysokokvalitné hrnce, ktoré dokážu udržať teplotu jedla veľmi dlho. Sú vhodné na zdravú prípravu jedla, da sa v nich variť aj bez tuku. Vhodné sú na všetky typy spotrebičov.
Nerezový
Sú odolné a vďaka bezproblémovému používaniu aj veľmi populárne. Ich výhodou je, že hrnce sú univerzálne a vhodné na všetky typy varičov, nerez však nie je dobrý vodič tepla. Často sa z neho vyrábajú aj tlakové hrnce.
Liatinový
Hrnce sú o niečo ťažšie, avšak z vysoko odolného materiálu, ktorý dobre udržuje teplotu jedla. Jeho zvláštnosťou je, že pri varení kyslých jedál sa z neho uvoľňuje železo a tak polievka v ňom uvarená bude obohatená železom. Sú vhodné pre všetky typy moderných šporákov, dokonca aj na otvorený oheň.
Teflónový
Teflón je vyrobený z flórovaných polymérov a je veľmi diskutovanou záležitosťou. Pri prehratí teflón vylučuje toxické výpary, ktoré sú zdraviu škodlivé pre ľudí. Aby si teflónový riad dlho udržal svoj vzhľad, radšej ho priveľmi nepoužívajte na elektrických platniach a plynových sporákoch.
Hliníkový
Čisto hliníkové hrnce sa v dnešnej dobe už veľmi nepoužívajú. Hliník síce rovnomerne rozvádza teplo, ale je toxický a po požití sa ukladá v tkanivách a môže spôsobovať ochorenia. Moderné hliníkové výrobky sú už potiahnuté niekoľkými vrstvami keramických alebo minerálnych častíc. Vhodný je na všetky druhy sporákov.
Medený
Meď má vynikajúcu vodivosť a kvalitné medene hrnce nielen výborne vyzerajú ale jedlo sa v nich aj rýchlo uvarí. Keďže meď vo vyšších dávkach zdraviu škodlivá, hrnce sú z vnútornej strany potreté tenkou vrstvou nerezové ocele. Nevýhodou je, že hrnce sú veľmi ťažké, drahšie a nie všetky sú vhodné na indukčné dosky.