Výhody a nevýhody plynového šporáku
Ľudia ktorý sa rozhodujú medzi elektrickým a plynovým šporákom, často hľadajú pre a proti teda výhody a nevýhody. Dnes sme sa zamerali na tento problém a povieme si o výhodách a nevýhodách pri ktorých sa môžete rozhodnúť ktorý si kúpite.
Elektrické šporáky na varenie majú obrovskú výhodu v tom že nemusíte nič meniť. Jednoducho varíte, a nemáte žiadne problémy. No problémy môžu nastať vtedy keď Vám vypnú alebo vypadne elektrická energia. Vtedy to môže byť veľký problém.
Čo sa potom týka rýchlosti zohrievania platní, môže to trvať až niekoľko minút. No vy chcete mať rýchlo uvarené, a pripravené jedlo pre rodinu alebo návštevu. Tento šporák je ľahko čistiteľný, stačí keď ho len pretreté vodou prípadne nejakým prostriedkom a šporák je čistý. Môžete si tam nastaviť niekoľko stupňou teploty na ohrev a prípravu jedla. Plusy – moderný dizajn, energetické varenie, ľahká údržba alebo čistenie menenie stupňou na varenie, Nevýhody – pomalé varenie, pomalé zohrievanie platní, možný výpadok energie.
Plynový šporák d najlepšou voľbou pre každého. Rýchlosť rozohriatia je platne je maximálne keďže ide o priamy ohrev. Cely tento plynový šporák funguje na princípe trysku ktorý sa pri otočení gombík rýchlo rozožiari. Varenie a ohrev jedla je rýchle a jedlo mate pripravené za niekoľko minút. No to zleží od toho čo varíte. Takou malou nevýhodou je že musíte meniť plynovú bombu, ale nemeníte je často. Plynová bomba by Vám mala vydržať cca mesiac, ale to tiež záleží od toho ako často varíte. Čistenie plynového šporáku je trochu zložité.
Musíte dať dole železné nástavce na ktorých mate položené hrnce, a zahrievacie platne. Potom ho umyte čistiacim prostriedkom, opláchnite a utrite platne a nasaďte železnú konštrukciu a šporák máte čistý. Plusy tohto šporáku sú že je rýchli ohrev a varenie jedla, môžete variť pokiaľ neminiete plyn, a rýchle zohriatie varných platni. Nevýhody, menenie plynoví bomby a ťažšia údržba alebo umývanie šporáku.